Skip to main content
Noutăți

„Pactul Pentru Fiscalitate”, față în față cu presa

By May 26, 2022No Comments
eveniment 31 mai 2022 pactul pentru fiscalitate - pact fiscal

Se spune că presa este a 4-a putere a unui stat, de aceea punem preț pe comunicarea prin jurnaliști de calitate, pe care i-am invitat alături de noi pe 24 mai, la o discuție legată de un set de principii fiscale de care România are atât de mare nevoie și pe care le vom supune atenției publice în mai puțin de o săptămână.

Fiscalitatea ar putea fi motorul economiei, dar momentan este piedica, pentru că pierdem anual din evaziune și din taxe necolectate nu mai puțin de 475 de euro în fiecare secundă, adică 15 miliarde de euro pe an. Cifrele nu sunt, din păcate, o surpriză pentru nimeni, având în vedere istoricul deciziilor care s-au luat.

„Încă din 2016, legislația noastră a avut foarte mult de suferit, ca rezultat al populismului, începând cu eliminarea impozitului pe profit în HoReCa mare. Apoi, în 2018, am avut o sarabandă de scutiri ale impozitului pe salariu, urmată de mutarea contribuțiilor de la angajator la angajați. Așa am ajuns la o scădere a încasărilor din impozitul pe venit cu 40%. Practic, România și-a spulberat singură baza fiscală, ajungând ca mai puțin de 10% din companiile active să plătească impozit pe profit. Și uite așa ne-au scăzut veniturie bugetare de la 35%, la 26% din PIB.”

Gabriel Biriș – avocat de business / expert fiscal

„Pactul Pentru Fiscalitate” este un demers la care ne dorim să achieseze reprezentanți ai instituțiilor statului (Președinție, Guvern, Administrație, Parlament etc), ai partidelor politice parlamentare sau neparlamentare, ai organizațiilor sindicale, patronale sau non-guvernamentale și ai mediului de afaceri (organizații, companii și antreprenori). Doar împreună vom reuși să mișcăm economia și să îmbunătățim nivelul de trai al românilor.

„Fiscalitatea, ca proces de atragere și de utilizare a resurselor, este elementul vital al existenței unei entități naționale, dar și instrumentul esențial în orientarea și susținerea dezvoltării și progresului economic și social. Tocmai datorită acestor funcții importante pentru viața și dezvoltarea societății, fiscalitatea are nevoie în lumea modernă de o înțelegere și de o susținere cât mai largă, din partea tuturor participanților la economia reală.”

Prov. Univ. Dr. Mircea Coșea –  Academia de Științe Economice

Proiectul „Pactul Pentru Fiscalitate” va fi lansat oficial pe 31 mai, la Biblioteca Centrală Universitară, iar pe 23 iunie, într-o conferinţă comună cu Comisia pentru buget-finanţe din Camera Deputaţilor, urmează să fie parafată şi adoptarea principiilor.

„Știm foarte bine că în ultimii 30 de ani am suferit de prea multe modificări. De aceea, Pactul Pentru Fiscalitate, care a fost propus în urmă cu câțiva ani, revine în atenția noastră, a tuturor. El reprezintă o înțelegere națională pentru principii, pentru fundamente limpezi, care să conducă spre o fiscalitate ce stă în structura construcției unei economii durabile.”

Daniel Apostol – co-inițiator „Pactul Pentru Fiscalitate” / fondator „România Durabilă”

„Vrem să parafăm şi oficial adoptarea acestor principii care ţin de toleranţă zero la evaziunea fiscală, de stabilitate şi predictibilitate fiscală, de eliminarea excepţiilor, de aplicarea unor reguli clare şi transparente, de informatizarea ANAF. Adică lucruri de pe urma cărora am beneficia toţi, putând să avem un serviciu public de calitate.”

Adrian Măniuţiu – co-inițiator „Pactul Pentru Fiscalitate” / managing partner EM360

„La un moment dat, am numărat 268 ale Codului Fiscal, făcute în cascadă, unele lună de lună. Și vorbim doar despre legislația primară, nu despre Hotărârile de Guvern și despre tot ce înseamnă legislația terțiară. Lucrurile acestea nu pot continua așa și de aceea avem nevoie de o ancoră de stabilitate.”

Răzvan Orășanu – co-inițiator „Pactul Pentru Fiscalitate” / președinte Asociația „Ține de Noi”

Un cunoscut istoric spunea: „necazul e că ceea ce nu merge într-o societate ajunge să strice şi ceea ce merge”. Tocmai din acest motiv, este esenţială identificarea greşelilor trecutului, pentru a învăţa din ele şi, mai ales, pentru a nu le repeta. Dar acest lucru nu înseamnă că vom căuta vinovaţi punctuali, sau că vom judeca, sau că vom da verdicte. Vrem doar să găsim soluțiile din care toate părţile implicate vor avea de câştigat.

Leave a Reply